Što nam uopće znači ustrajavanje u nečemu što u početku samo nama ima smisla?

9/2020

Prekjučer sam se u Sarajevu susrela sa fotografom s kojim želim surađivati. Pričali smo o onome što nas inspirira i zašto uopće raditi nešto u društvu što je malo podržano. Svrha svakog stvaranja je kreirati nešto novo što do tada nije postojalo u toj formi ili obliku. Kroz mnoge knjige je sve rečeno, univerzalne teme su obrađene i procesuirane na bezbroj različitih načina, ali nisu kroz moje oči. Želim i ja s nečim doprinijeti u ovom svjjetu, bilo to vidljivo/objektno ili nevidljivo npr. u obliku inspiracije. I ti sigurno želiš nekome napraviti ručak, napisati lijepu poruku, ubrati cvijet, sašiti haljinu...možeš darovati sebi ili drugima ono što je netko drugi stvorio. Tako dijelimo, tako se povezujemo, inspiriramo i činimo svijet ljepšim mjestom. Što bismo bili bez ljepote? 

O bibliotekama

 

8/2020

...moja skromna biblioteka broji zanimljive naslove a našla se i kolekcija od trinaest knjiga Branimira Štulića. Autor i pjevač grupe Azra obilježio je nekoliko desetljeća domaće muzike ali je utjecao na čitavo umjetničko-kulturnu scenu. Jos uvijek se sjećam kad mi je kutijapuna knjiga stigla na splitsku adresu iz Beograda. Moja prva internetska narudžba i plaćanje karticom. Raznolik izbor naslova o kojima je pisao i koje je prevodio i obogaćivao. Raditi na ovim knjigama toliko dugo vremena može samo iskreni tragaoc i istraživač. Mnogo toga što je Branimir Štulić rekao u svojim intervjuima utjecalo je na moj način razmišljanja i dao mi smjernice i za moje vlastito istraživanje literature. A pjesma koja je najviše ostavila traga na mene je ‘Kao i jučer’

 

Kao i jucer 

 

Ruke su mi bile slani pijesak

sanjao sam te 

ruke su mi bile 

na oltaru mnogo gadina 

zaronjene stijene placu 

 

Svjetlost pocinje 

tihim mijenjanjem mojih pobuda 

kao i jucer iza zavjese 

mozda na mom licu nadjes tragove sjecanja 

 

Mozda ne razumijes, ali volim te 

krenuo sam u dubinu 

sobe s jasnom namjerom da materijaliziram 

nemoguce snagom poruke 

 

Razuzdanost histriona blisko odzvanja 

neka drugi broje krizeve 

kao i jucer iza zavjese 

ono sto me stalno plasi zvuci poznato 

mozda ne razumijes, ali volim te 

 

Otkud osjecaj da gubis pouzdano zaledje 

umjetnost te cini jacom nego sto pretpostavljas 

mozda tvoja slutnja vara, mozda umisljam 

htio bi da budes sretnija 

kao i jucer, iza zavjese 

 

Igrat cu pred tobom ulogu pjesnika 

mozda ne razumijes, ali volim te 

 

Gledaj kako konci aluzije 

prodiru u svijest 

ni tjeskoba kao nijemi 

svjedok ne vrijedi suvise 

 

Stajao sam na peronu ljeta gospodnjeg 

moglo je biti proslo stoljece kao i jucer 

iza zavjese zamisli 

da brdo slika putuje svemirom 

mozda ne razumijes ali volim te

Ovih dana razmišljam o cikličnosti...

9/2020

Zašto ne možemo biti stalno produktivni? Imam osjecaj razumijevanja prirodnih ciklusa i procesa. I ja sam kao ljudsko bice dio prirode i pocinjem prihvacati dane kada mi je sve nepoznato i nejasno. (Dogada se gotovo nista.) Ako smo dobar promatrač možemo dosta toga vidjeti u prirodi što nam može koristiti. Negdje sam pročitala/čula da je otvaranje konzerve pomoću povlačenja malog metalnog otvarača inspirirano guljenjem banane. Ovo čak i ne mora biti točan podatak ali me inspirira da promatram biljni i životinjski svijet više kao i prirodne pojave koje nas okružuju. Što učiš promatrajući biljni i životinjski svijet? Što možemo učiti iz poljoprivrede, vrtlarstva? Kad sijemo, a kad pripremamo teren, kad ubiremo plodove? 

​All images and texts by ©Mirela Kulović. You may not post these images without a written consent of the artist or representatives. For all inquires contact the artist directly. Thank you in advance. 
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon